Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Professor Francesco Casetti spreekt over de verschillende verschijningsvormen van het scherm. ‘Schermen geven niet alleen beelden weer, maar bepalen ook op welke manieren deze toegankelijk zijn. In die zin zijn ze inherent politiek van aard.’

datum
14/11/2019
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite

19:00-21:00 Variations On A Bird Cage

20:00-22:00 BNO IMG LAB: Cross Comix Festival

Het museum is vrij toegankelijk van 17:00-21:00 

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, CJP, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75

Lezing: On the mode of existence of Screen and Screenscapes

Tijdens de lezing worden enkele historische en hedendaagse schermtechnieken – van het schimmenspel tot zeer recente installaties – besproken om de betekenissen van het scherm in al zijn verschillende verschijningsvormen te onderzoeken. Aan de ene kant kan een scherm niet worden afgebakend als apart apparaat dat onafhankelijk van zijn context bestaat. Een scherm is pas een scherm als het deel uitmaakt van een stelsel van elementen en operaties die ervoor zorgen dat het scherm werkt en die het scherm functies en taken toewijzen. Aan de andere kant maakt een scherm ook deel uit van een fysieke omgeving en draagt het bij aan de afbakening daarvan. Schermaanwezigheid transformeert een omgeving tot een toepassingsgerichte ruimte – tot een schermschap. Het feit dat het scherm een toestel is dat in een omgeving verankerd is, laat ten slotte zijn meest fundamentele functie zien: het is een instrument voor de ‘verspreiding van zintuiglijk waarneembare informatie’ (‘distribution of the sensible,’ Jacques Rancière). Schermen geven niet alleen beelden weer, maar bepalen ook op welke manieren deze toegankelijk zijn. In die zin zijn ze inherent politiek van aard.

Francesco Casetti 

Francesco Casetti bekleedt de Thomas E. Donnelley-leerstoel voor geesteswetenschappen en film- en mediastudies aan Yale Universiteit. Hij heeft zes boeken en meer dan zestig essays geschreven, waaronder Eye of the Century: Film, Experience, Modernity (Columbia University Press, 2005) en The Lumière Galaxy: Seven Key words for the Cinema to Come (Columbia University Press, 2015). Zijn huidige onderzoek is gericht op de vroege filmtheorie, vooral op cinefobische stellingnames uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Ook bestudeert hij de milieuaspecten van het ‘witte doek’ en de rol die dit speelt in het huidige medialandschap.

For the Record

Dit programma is onderdeel van For the Record, een onderzoeksproject van Het Nieuwe Instituut over technologie, ruimtelijk ontwerp en vormen van representatie in hedendaagse videocultuur. Het event neemt de gedaante aan van een publieke opnamestudio en maakt typen van (video)productie zichtbaar die onze bemiddelde werkelijkheid vormt.

Het essay Screen Genealogies: From Optical Device to Environmental Media, door Craig Buckley, Rüdiger Campe en Francesco Casetti, is gepubliceerd als onderdeel van het For the Record webmagazine naar aanleding van Screen Spaces in New York City, 2018.

Reading Room

De Reading Room is een serie avonden waarbij het gezamenlijk lezen van een onderwerp centraal staat. Het is een plek om de wereld met zijn talloze talen en systemen te duiden en te ontcijferen, ook fenomenen die juist omdat ze alomtegenwoordig zijn aan onze blik ontsnappen. In kleine setting wordt onder leiding van een kunstenaar, onderzoeker of ontwerper gereflecteerd op een concept, tekst, object of beeld. De Reading Room biedt ruimte aan intieme en provocatieve gesprekken. Het is een plek voor creatieve verwarring en soms zelfs frustratie, waarbij de sprekers en het publiek niet op zoek zijn naar het formuleren van oplossingen, maar samen proberen in te zoomen en scherp te stellen. Onderwerpen die eerder in de Reading Room aan de orde kwamen zijn tentoonstelling, surveillance, migratie, liquiditeit, museum en onveiligheid.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18:00 een lichte vegetarische maaltijd aan. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

Marina Otero Verzier, Director of Research Katía Truijen, Senior Researcher
Vere van Gool, curator Emma Macdonald, curatorial assistant
Shay Kreuger, moderator Koos Breen, set design and graphic design Jeannette Slütter, set design Tanja Busking, film production