Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

For the Record: Performing Gender onderzoekt gender-rollen en feministische posities in populaire muziekvideo's. Iconische video's van Madonna en Prince en recente video releases van onder andere  Sevdaliza vormen de basis voor een debat over de performance van gender, waarbij wordt ingezoomd op de rol van cinematografie en het optredende lichaam van de artiest. De avond wordt gemodereerd door radio-dj en host Shay Kreuger. Met sprekers als Eliza Steinbock (Assistent Professor Cultural Analysis aan de Universiteit van Leiden), Emmanuel Adjei (film director en visual artist) en Gabriel A. Maher (ontwerper). 

 
datum
31/01/2019
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite

20:00-22:00 BNO IMG LAB: Papier

Museum vrij toegankelijk van 17:00 tot 21:00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, CJP, Friends en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75

Emmanuel Adjei

Emmanuel Adjei is een Nederlands-Ghanese filmregisseur en beeldend kunstenaar. Met een schilderachtige en cinematografische stijl creëert Adjei atmosferische werelden waarin hij de grens tussen fictie en realiteit opzoekt. Gedurende zijn carrière heeft Emmanuel samengewerkt met verschillende kunstenaars en merken, waaronder Hugo Boss, Patta, High Snobiety, Asics, Mark Pritchard en Bibio. Zijn artistieke relatie met de Nederlands-Iraanse kunstenaar Sevdaliza is het meest prominent: hun korte film ‘The Formula’ (2016) en videoclip ‘Human’ (2016) hebben de laatste jaren wereldwijde bekendheid gekregen. Hun meest recente videoclip ‘Shahmaran’ is een visuele, filmische en sonische reis die de oneindige fascinaties en verlangens van de menselijke geest bevraagt. De clip werd in 2018 uitgebracht en vormt een belangrijke stap in de artistieke expressie van beide kunstenaars.

Eliza Steinbock

Eliza Steinbock is Assistent Professor Cultural Studies in het Centre for the Arts in Society aan de Universiteit Leiden, waar zij betrokken is bij kritische vraagstukken omtrent diversiteit. Eliza Steinbock is opgeleid in Cultural Analysis (PhD behaald in 2011) en verkent verschillende mediavormen afkomstig uit de visuele cultuur zoals film, digitale media en fotografie, en richt zich daarbij specifiek op kwesties omtrent ras, gender en seksualiteit. Steinbocks huidige boekproject, het resultaat van een NWO Yeni-beurs, gaat over hedendaagse transgerder (zelf-)portrettering in de context van visueel activisme; het omvat interviews met culturele producenten uit Toronto, Berlijn, Kaapstad en Johannesburg die zichzelf als trans identificeren. Eliza Steinbocks eerste boek Shimmering Images: Trans Cinema, Embodiment and the Aesthetics of Change, uitgegeven door Duke University Press, zal op 8 maart 2019 verschijnen.

Gabriel A. Maher

Gabriel A. Maher is een ontwerper die in Nederland woont en werkt. Maher heeft een achtergrond in Interieurarchitectuur en Social Design en richt zich op kritische en analytische benaderingen van design en onderzoek. Vanuit dit perspectief verkent zij de gevolgen van ontwerp en ontwerpen op lichamen en identiteitsvorming. Ze onderzoekt de relaties tussen lichamen en ruimtes, objecten en systemen, en verhalen in de media. Maher deconstrueert objecten, ruimtes, locaties, materiële artefacten of technologieën om te laten zien hoe wij, als individu en gemeenschap, gepositioneerd, georganiseerd en geleid worden door ontwerp- en mediasystemen. Deze deconstructies worden op een visueel-analytische manier gearticuleerd en functioneren als kritische instrumenten voor dialoog. Mahers positie en manier van werken stelt vragen over design en mediapraktijken vanuit een queer-feministisch kader. Om deze positie te articuleren, fysieke vorm te geven en te activeren, creëert Maher situaties en performances waarin onderzoek en ontwerp samenkomen.

For the Record

Deze avond maakt deel uit van For the Record, een onderzoeksproject over de technologieën, ruimtelijke ontwerpstrategieën en vormen van representatie in de hedendaagse videocultuur. Het evenement neemt de vorm aan van een openbare opnamestudio, die elementen van productie en postproductie visualiseert die in video worden ingezet en die onze gemedieerde realiteit vormgeven.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.00 een lichte vegetarische maaltijd aan. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

 

Marina Otero Verzier, Director of Research, Katía Truijen, Senior Researcher en Delany Boutkan, Researcher
Koos Breen en Jeannette Slütter
Koos Breen
Tanja Busking
Shay Kreuger