Van TopPop tot Fata Banana. Nederlandse muziektelevisie in de jaren ‘70
De reacties van pers en publiek op Fata Banana zijn nogal gemengd. Een enkeling ziet dat het “een satirische blik op de consumptiemaatschappij” is (de Volkskrant, 3-4-1971). “Verwarrend” en “verbijsterend” zijn echter de meest gebruikte adjectieven die recensenten gebruiken om de inhoud van de schilderachtige scenes te beschrijven.
Over de vorm en technische uitvoering zijn de critici eensgezind, die zijn “vernuftig”, “veelbelovend” en “haarscherp uitgekiend”. Een mooi voorbeeld is de scene waarin een filmopname van een wit breiwerk geprojecteerd is over het toneel waarop een paar acteurs iets uitbeelden. Als het breiwerk rij voor rij uitgehaald wordt verdwijnen de acteurs in de donkere achtergrond. Het effect doet denken aan de manier waarop Bob Rooyens in Hoofdstuk het beeldcontrast manipuleert en met de luminanz keyer naar wens beelden mengt. Fata Banana lijkt op dit soort momenten de beeldtaal van televisie te parodiëren. Maar het toepassen van televisiebeeldtaal in het theater is grappig en verrassend, op televisie slaat dat effect dood. Muziektheater blijkt zich niet zomaar te laten vertalen naar een tweedimensionaal medium en technisch geïnteresseerde theatermakers zijn niet per se goede televisiemakers.
Toch is Fata Banana om twee redenen interessant als we het hebben over videoclips. Ten eerste vanwege het interactieve element. Bij een live concert of opvoering is er interactie tussen fan en artiest, terwijl de televisiekijker een passieve rol heeft. In Fata Banana krijgt de kijker een deel van die interactie terug via het zappen tussen kanalen. Ook TopPop gaf de kijker een actievere rol door ze inspraak in de keuze van liedjes te geven. Die toevoeging van een interactieve dimensie is later bij videoclips ook een belangrijk onderdeel. Zo kon je in de jaren ‘00 op MTV en TMF videoclips aanvragen per sms en floreert de videoclip tegenwoordig op platforms als YouTube en Vimeo waar de gebruikers (geholpen door algoritmes) zelf bepalen wat ze zien.
De tweede reden waarom muziektheater zoals Fata Banana te zien is als een inspiratiebron voor de latere videoclip heeft te maken met enscenering. In Hoofdstuk en TopPop stond altijd de optredende (of playbackende) artiest centraal. Gebruik van meerdere beeldlagen, virtuele decors, dynamisch camerawerk, bewegend licht en ander visueel vuurwerk neemt niet weg dat de opstelling nog steeds gebaseerd is op een klassiek podiumoptreden. Muziektheater zoals Fata Banana liet zien dat muziek op zoveel meer manieren gevisualiseerd kan worden dan door zingende hoofden, instrumenten en dansers in beeld te brengen; met kleine narratieve scenes, associatieve beeldenstromen of poëtische collages. Hoofdstuk en TopPop lieten zien wat er aan beeldtaal en techniek allemaal mogelijk was om een optreden te visualiseren, muziektheater liet de mogelijkheden zien om muziek en sfeer te visualiseren.
Televisie en videoclip
De opkomst van de videoclip had tot gevolg dat spannende muziekvisualisaties van het televisiescherm verdwenen. De videoclip en de start van muziekzenders als MTV maakten popprogramma’s met een uitgesproken eigen stijl overbodig. Wat bleef waren registraties van live-concerten, het soort televisie waar Jef de Groot en Bob Rooyens in de jaren zestig nu juist zo graag van af wilden. Ook het muziektheater verdween van het televisiescherm. Totaaltelevisie zoals Annemarie Prins en Studio Scarabee in teamverband maakte, kende mede dankzij Eigentijds een kleine bloeiperiode in de jaren zeventig en was tot in de jaren tachtig van tijd tot tijd op televisie te zien. Maar de ruimte voor dit soort programma's werd in de loop van de jaren tachtig steeds beperkter. Kijkcijfers deden hun intrede, er brak tussen omroepverenigingen een hevige concurrentiestrijd uit, waarbij alleen de VPRO nog bereid was om dit soort dure, veel voorbereidingstijd vergende en weinig kijkers trekkende programma’s uit te zenden. Door bezuinigingen in de jaren tachtig werd het ook voor de NOS steeds moeilijker om als mecenas voor televisiekunst op te treden. Televisie werd van laboratorium weer een doorgeefluik. De videoclip als domein voor experiment en vernieuwing floreert daarentegen als nooit tevoren.
Verder lezen en kijken
Bekijk de TILT: TopPop, videoclips avant la lettre van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Op het YouTube kanaal van TopPop (AVROTROS) zijn alle bewaard gebleven TopPop-optredens terug te zien.
Bekijk de TILT: De baanbrekende Eurovisie Songfestivaldecors van Roland de Groot van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
Lees meer over televisievormgeving op Vormvanvermaak.nl
Bronnen
Persoonlijke website van Bob Rooyens: Bobrooyens.com
Jef de Groot. Bob Rooyens. Brügemann, 2001.
Avro’s TopPop. Richard Groothuizen. Tirion 1999.
Interviews en correspondentie met Frans Schupp.
Krantenarchief Delpher.nl, Koninklijke Bibliotheek.
Televisie en fotocollectie Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.