Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

2021
25
Sep
25/09/2021 – 26/09/2021
Verschillende locaties

Set Stage Screen: a Situated Video Channel presenteert het audiovisuele werk van Hannah Dawn Henderson, Safiq Nasution, Natalia Papaeva, Ashley Röttjers en Geo Wyeth & Jay Tan op verschillende plekken in Rotterdam, op 25 en 26 september 2021.

2021
24
Sep
19:30 – 20:15
 

Set Stage Screen: A Situated Video Channel wordt gelanceerd tijdens een online programma op vrijdagavond 24 september, waarin kunstenaars en filmmakers Hannah Dawn Henderson, Safiq Nasution, Natalia Papaeva, Ashley Röttjers and Geo Wyeth & Jay Tan reflecteren op hun werk en manieren van filmmaken, elk in hun eigen audiovisuele taal en video format.

2021
23
Sep

Digitale ‘boekpresentatie’ van de webpublicatie For the Record: On the Politics of Music Video Culture tijdens Thursday Night Live! Met bijdragen van architect en theoreticus Dele Adeyemo, kunstenaar en historicus Sary Zanarani, grafisch ontwerper Koos Breen en creative coder Vera van de Seyp. Deze avond wordt gemodereerd door Marina Otero Verzier, Katía Truijen en Delany Boutkan.

2021
07
Mei
16:00 – 17:30
Het Nieuwe Instituut Online

In samenwerking met Rewire Festival presenteert Het Nieuwe Instituut For the Record: In Another Setting. In dit evenement worden ontwerptactieken voor collectieve muziekervaringen in en na de pandemie besproken. Met Alpha Rats (JP), Archivo Auxiliar (MX), GLOR1A (VK), Volumetric Performance Toolkit (VS) en Jason King (VS).

2020
24
Sep

In de podcast aflevering TOPIC: Het Archief van Nu, een samenwerking tussen het Forum van de Regisseurs (onderdeel van het Nederlands Film Festival) en Thursday Night Live!, spreken onder andere curatoren Inge de Leeuw en Hugo Emmerzael met Sharelly Emanuelson (filmmaker), Shamira Raphaëla (regisseur van Ons Moederland), Sandra Beerends (regisseur van Ze noemen me Baboe) en Marina Otero Verzier (Hoofd Research bij Het Nieuwe Instituut) over hoe makers omgaan met het archief en de dekolonisatie daarvan, over de zeggenschap en eigenschap van beelden en over het gebruik van archiefmateriaal in nieuw werk.

2020
16
Jul

Tim Wes lanceert zijn nieuwe videoclip Face Me in de vorm van een pop-up expo en videoprogramma onder de arcade bij Het Nieuwe Instituut, op 16 juli om 22:00 (zonsondergang). De lancering volgt op For the Record: Urban Imaginaries over verbeeldingen van de publieke ruimte in videoclips, dat live werd uitgezonden op 11 juni en waar Tim te gast was. 

2020
11
Jun

Music videos often expose realities of local communities, and make them circulate across platforms and territories. In time of COVID-19, under lockdown and self-isolation, music video formats have actually enabled forms of solidarity and collectivity across borders. This event will look into how local realities and changing notions of public space are represented in these videos. Speakers will also reflect on how fandoms and communities, held together by music, are responding to the current situation, and what are the modes of collaboration under social-distancing. 

2020
23
Jan

Gesprek over o.a. hoe makers met ruimtelijke technieken een werkelijkheid neerzetten in videoclips en hoe liveshows zo worden ingericht dat je ze optimaal kunt filmen met een smartphone.

2019
19
Dec
19:00 – 20:30
 

Rendering Climate verkent de manier waarop muziekvideo’s aandacht besteden aan urgente milieukwesties, en kijkt naar lokale en wereldwijde verbeeldingen en visuele communicatiestrategieën op het gebied van kunst, activisme en journalistiek. Het programma gaat van start met de vertoning van From Here We Go Extreme (2019), een muziekfilm van Tom Burke.

 

2019
14
Nov

Professor Francesco Casetti spreekt over de verschillende verschijningsvormen van het scherm. ‘Schermen geven niet alleen beelden weer, maar bepalen ook op welke manieren deze toegankelijk zijn. In die zin zijn ze inherent politiek van aard.’

 

2019
28
Sep

For the Record: Designing Realities onderzoekt de politiek van production design in populaire videoclips tijdens het Nederlands Film Festival. Aan de hand van recente video’s van onder andere Janelle Monáe wordt gediscussieerd over de rol die set- en modeontwerp speelt bij de vorming van een (politiek) wereldbeeld.

2019
31
Jan

For the Record: Performing Gender onderzoekt gender-rollen en feministische posities in populaire muziekvideo's. Iconische video's van Madonna en Prince en recente video releases van onder andere  Sevdaliza vormen de basis voor een debat over de performance van gender, waarbij wordt ingezoomd op de rol van cinematografie en het optredende lichaam van de artiest. De avond wordt gemodereerd door radio-dj en host Shay Kreuger. Met sprekers als Eliza Steinbock (Assistent Professor Cultural Analysis aan de Universiteit van Leiden), Emmanuel Adjei (film director en visual artist) en Gabriel A. Maher (ontwerper). 

 
2018
01
Dec
01/12/2018 – 07/12/2018
 

Van 1 tot en met 7 december 2018 reist For the Record naar Lower Manhattan in New York, voor Screen Spaces, a geography of moving image. Nederlandse ontwerpers, kunstenaars, denkers en filmmakers worden uitgenodigd voor een uitwisselingsprogramma, waarbij verschillende locaties in de stad worden getransformeerd tot sets, expositie- en gespreksruimten.

2018
25
Okt

Verschillende deskundigen nemen de videoclip bij het nummer Apeshit van The Carters (beter bekend als Beyoncé en Jay-Z) onder de loep. De choreografie en de kunstwerken uit de collectie van het Louvre die in de video te zien zijn, vormen het uitgangspunt voor een debat over vormen van representatie, performance en de dekolonisatie van culturele instellingen. Met Davide Bellotta (danser en choreograaf), Imara Limon (curator bij Amsterdam Museum) en Nathalie Hartjes (directeur Showroom MAMA). Moderatie door Shay Kreuger. Dit event is onderdeel van de serie For the Record, een onderzoeksproject naar technologie, ruimtelijk ontwerp en vormen van representatie in de hedendaagse video cultuur.

2018
07
Jun

Tijdens dit event wordt de video This is America van Donald Glover, ook wel bekend als Childish Gambino, aan een onderzoek onderworpen. Referenties uit de video liggen aan de basis van een debat tussen wetenschappers, kunstenaars en journalisten over de status van racisme en het gebruik van propaganda in het hedendaagse Amerika. Met Esperanza Denswil, Malique Mohamud, Marina Otero, Rob Schröder en Melanin Kris. Moderatie door Shay Kreuger.

Marina Otero Verzier, Director of Research, Katía Truijen, Senior Researcher en Delany Boutkan, Researcher
Koos Breen en Jeannette Slütter
Koos Breen
Tanja Busking
Shay Kreuger